Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Ποδήλατο τρα-λα-λα

1 .Το ''φλας'' !
Τον περασμένο Ιούλιο είχα πάει με την ''καλή'' μου εκδρομούλα Μόναχο και Σάλτσμπουργκ.
Το Μόναχο (για όποιον δεν έχει πάει) είναι ένας παράδεισος για ποδήλατο , οι ποδηλάτες είναι παντού και το κυριότερο (και το πιο ασυνήθιστο για εμάς τους ''γιουνάν''!) , το ποδήλατο το χρησιμοποιούν και παππούδες, γιαγιάδες , γιάπηδες , όλοι . Μα όλοι !
Εκεί μπήκαμε στην πρίζα και νοικιάσαμε μια μέρα ποδήλατο.
Και ήταν Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Α ! Υπέροχο αίσθημα !
Είχα να κάνω ποδήλατο 15 χρόνια και ένιωθα σαν μικρό παιδάκι που πήρε καινούργιο παιχνιδάκι ! Στο Μόναχο πέρα από ένα κέντρο τίγκα στον πεζόδρομο , έχει και έναν τεράστιο κήπο , τον ''Αγγλικό κήπο'' και έτσι ήταν σα να κάναμε ποδήλατο στην εξοχή.
Γουστάραμε τόσο πολύ που μόλις φτάσαμε στο Σάλτσμπουργκ, το πρώτο που κάναμε ήταν να νοικιάσουμε ποδήλατο .( Τα ποδήλατα είναι τόσο διαδεδομένα που μέσα στο Youth Hostel που μείναμε είχε ποδήλατα να ενοικιάσεις ).
Χαζεύοντας τον ποταμό Σάλσα ( πολύ ''ρομανς'' βεβαίως-βεβαίως!) ,υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας να αρχίσουμε ποδήλατο και στην Αθήνα.

2. Back in Athens
Πίσω στην Αθήνα , καύσωνες και χίλιες δυο δυσκολίες.
Βασικά κέντρο δεν παίζει να την ''δεις'' ποδηλάτης, ούτε εμείς ήμασταν σε τέτοια φάση. Η σκέψη ήταν να πάρω μια σχάρα για το αυτοκίνητο, να φορτώνουμε τα ποδηλατάκια και να πηγαίνουμε καμία εξοχή, καμιά Κηφισιά, έστω έναν Άλιμο ρε αδερφέ !
Βασικά ''χάσαμε'' ένα δήμινο στο να φέρω το αχρησιμοποίητο ποδήλατο φρον καρφουρ οφκορς απο το εξοχικό ! Ένα δίμηνο να διαλέξει η δικιά μου ένα απίστευτο ποδήλατο (300 ευρώ απο το cyclist.gr ) και ένα δίμηνο να πάρω την διαβολεμένη την σχάρα για το αυτοκίνητο (45 ευρώ ) , και αυτό το Σ-Κ είπαμε να ξεκινήσουμε.....

3. Οι πρώτες βόλτες !
Μιας και μένουμε Ζωγράφου πιάσαμε τα κοντινά.
Το Σάββατο πήγαμε Πανεπιστημιούπολη (προς Καισαριανή)και κάναμε ποδήλατο κανά μισαωράκι,
και ήταν μια χαρά. Βασικά ''ψιλοκαίνε'' τα πόδια μου αλλά εντάξει, αρχή είναι.
Την Κυριακή κάναμε βόλτα στην Πολυτεχνειούπολη και ήταν σούπερ γιατί έχει κανονικό ποδηλατοδρόμο και υπάρχει και ένα κομμάτι της διαδρομής που είναι σαν να είσαι στο βουνό !
Τώρα το ''τριώδιο'' θα είμαι Λουτράκι , οπότε θα πάρουμε και τα ποδήλατα να πάμε παραλία να ανοίξουν τα πνευμόνια μας. Είναι και ευθεία , ωραία θα είναι !
Χμ, την επόμενη φορά θα βγάλω και φωτογραφίες.....

14 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Ωωωωωωωω! Τέλεια! Πολύ σωστό σε βρίσκω! Ωραία απόφαση, και όπως ξέρουμε πολλές φορές στη βράση κολλάει το σίδερο!

Εμένα μου είχε καρφωθεί στο μυαλό η ιδέα από ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη όπου κι εκεί χρησιμοποιείται πολύ το ποδήλατο. Έτσι όταν ήρθα στο Λονδίνο και είδα οτι η πόλη σηκώνει το ποδήλατο αρκετά (όχι όσο το Άμστερνταμ...) το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από εκεί και είπα να το επιχειρήσω. Δεν το έχω μετανιώσει, αν και τώρα με το χειμώνα και τις βροχές το έχω παραμελήσει.

Σκέφτομαι όταν επιστρέψω Αθήνα να το ψάξω και να συνεχίσω το ποδήλατο. Έχω βρει διάφορα sites σχετικά και έχω δει οτι υπάρχει μια σχετική κινητικότητα, αν και μηδαμινή κυβερνητική ή δημοτική πρωτοβουλία δυστυχώς για την προώθηση του.
Αυτό που σκεφτόμουν κι εγώ είναι βόλτα στην παραλιακή που την έχουν αναμορφώσει κι όλας. Βολεύει και το τραμ που απ' ότι ξέρω επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων.

Οπότε αν το ψάξεις κι άλλο για Αθήνα και τα πέριξ, κράτα μας ενήμερους!!!!

Καλές ποδηλατοβόλτες και πάντα με προσοχή!

Ανώνυμος είπε...

bre bro,epeidh den kserw an alakse...sta metro mpainoyn ta podhlata h akoma feromaste san ellines...?

Ανώνυμος είπε...

Το ποδήλατο είναι μαγική αίσθηση.Βέβαια μην ορκίζεσαι ότι στην Κηφισιά μπορείς να κάνεις ποδήλατο.Είναι χειρότερα τα πράγματα στα σοκάκια ή στους κεντρικούς δρόμους σε πολλές περιπτώσεις και από το κέντρο της Αθήνας μέσα.Σίγουρα θα βρεις χώρο.Οι μοναδικοί αυθεντικοί ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν στην Αθήνα είναι στο Χαλάνδρι.Μόνο εκεί ο δήμαρχος(τα προεκλογικά κουφέτα)μερίμνησε ώστε να φτιάξει δρόμους για ποδήλατα.Ψάξε ψάξε κάτι θα βρεις.Φτάνει να μην τα παρατήσεις.Είναι καλό και για το πριβάλλον αλλά και για την υγεία σου.

Φυσικά για το Μόναχο δεν θα αναφερθώ.Μπορεί οι τυπάδες εκεί να μην έχουν Παρθενώνα αλλά έχουν κουλτούρα πολύ μεγαλύτεροι από εμάς τους μπουρτζόβλαχους.

Την καλησπέρα μου φίλε

Γκρινιάρης είπε...

Ανώνυμε, απ' όσο γνωρίζω δεν έχει αλλάξει, στο μετρό της Αθήνας δεν επιτρέπονται ποδήλατα.

Πάντως και στο Λονδίνο, μόνο σε ορισμένες γραμμές επιτρέπεται. Αλλά ας μη μπούμε σε συγκρίσεις τώρα...

fpboy είπε...

γκρινιάρης - Έγινε φίλε , ότι βρίσκω απο διαδρομές θα το βάζω στο βλογ να τα λέμε! Για παραλιακή θα έχεις νέα σύντομα !

μπρο - σου απάντησε ο γκρινιάρης !
μετρό ΤΣΟΥ !

island - Όντως είναι μαγική αίσθηση το ποδήλατο.Εμένα με κάνει να νιώθω παιδί ! Όσο για την Κηφισιά , έχει ένα κτήμα πάνω στην Κηφησίας, νομίζω λέγεται κτήμα Συγγρού, εκεί θέλω να δοκιμάσω να πάω κάποια στιγμή . Όσο για ποδηλατόδρομους νομίζω οτι ''θα'' γίνει ένας μεγάλος στην Γλυφάδα.
Όσο για το Μόναχο , μιλάμε για απίστευτη πόλη !

roadartist είπε...

ζηλεψα!
φτου σας!!!!!!

:)

Ανώνυμος είπε...

mpes sto podilates.gr.

Βάσσια είπε...

Βαυαρία ε;;;
Τέλεια δεν ήταν;
(ο γιος μου πήγαινε συχνά Μόναχο και μου περιέγραφε).

Ποδηλάτης με τη βούλα fp.
Καλησπέρα :-)
Τρελές βόλτες.

fpboy είπε...

roadartist - ε, δεν ψήνεσαι και εσύ σιγά-σιγά ?

ανώνυμε θα μπω και εκεί και αλλού.
Δεν έχω ψαχτεί στο ίντερνετ ακόμα για ποδήλατο. Έχω μέλλον...

vassia - Ευχαριστώ Βάσια μου! Μόνο το Μόναχο πρόλαβα να δώ, αλλά απο ότι είσα απο το τρένο για Αυστρία και απο διαφημιστικά, υπάρχουν απίστευτα κάστρα-λίμνες-φύση.
Παραμύθι κανονικό !

Roadartist είπε...

μωρέ ψήνομαι αλλά μένω κέντρο.....
....μόνο στη Δ.Αρεοπαγίτου.. λες??
Θέλει σκέψη..

fpboy είπε...

τέλεια είναι στο θησείο για ποδηλατάκι....

Laplace είπε...

καλα φιλε μαρεσει που μας ταξιδευεις σε τοσα ωραια μερη σε ενα μολις ποστ..
καλα θα περασεις λουτρακι,ποδηλατο,θαλασσιτσα,ψαρακι..ΤΕΛΕΙΑ

antigonos είπε...

Το δικό μου έχει ξεφούσκωτα λάστιχα και είμαι συνέχεια με τη σκέψη του ανύπαρκτου ποδηλατά στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Έχω ένα χρόνο και να ποδηλατίσω στην πρωτεύουσα...

Ανώνυμος είπε...

Μαζεύομαστε για να επιτύχουμε την ασφαλή κίνηση των ποδηλάτων στο δήμο Χαλανδρίου και την πιθανότητα χάραξης ποδηλατικών αξόνων.


το link παραπομπής ειναι το

http://podilates.gr/node/406

Όποιος θεωρεί οτι τον αφορά μία ολοκληρωμένη κίνηση αυτοοργάνωσης και ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην προσπάθεια,μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο email του Χάρη

podilato.halandri@gmail.com

Θα ακολουθήσει συνέλευση το σ/κ...

Καλημέρα σε όλους :)