Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Ιστορίες απο την Κρήτη 2

Πρέπει να ήταν 5-6 χρόνια μετά την ''ρεμαλίαση'' στο Λέντας . Χειμώνας αυτή την φορά ! Και για δουλειά ! Η εταιρεία που δούλευα με έστελνε για 5 μέρες Κρήτη για φωτογραφήσεις .
Πρόγραμμα χαοτικό . Θα φωτογράφισα στα Χανιά, στο Ηράκλειο και σε 3-4 χωριά στον νομό Ηρακλείου . Αλλά όλη η φάση ήτανε πως όλες αυτές τις δουλειές ,τις μέρες ,τα ξενοδοχεία , θα τα μοιραζόμουν με έναν Χανιώτη φωτογράφο , που φυσικά θα συνεργαζόμουνα πρώτη φορά εκεί !!!
Φτάνω στο λιμάνι και με περιμένει ο Χ.Φ ( αυτό σημαίνει Χανιώτης φωτογράφος!). Καλό παιδί ,γύρω στα 35 . Μόλις έχει χωρίσει ! Μου αρχίζει τα κλασσικά για την Αθήνα . ''Πως ζείτε εκεί '' και τα γνωστά . Έλα ντε ! Αγνός άνθρωπος , με την γνωστή αμεσότητα των Κρητικών ! Ξεπετάμε μια φωτογράφηση στο κέντρο των Χανίων και είναι η ώρα που το μόνο που σκέφτομαι είναι ένας καλός ύπνος μιας και στο καράβι δεν κοιμήθηκα και πολύ (ποτέ δεν κοιμάμαι καλά σε κουκέτες , λεωφορεία ,κ.τ.λ !). ''Θα σε αφήσω σπίτι μου και πάω να κάνω τις δουλειές μου! Θα έρθω το βράδυ !Μένω με τον αδερφό μου αλλά δεν θα σε ενοχλήσει καθόλου '' αρχίζει ο Κρητίκαρος ! Εγώ σκέφτομαι από μέσα μου ....
1 . ''μα , ρε φίλε με ξέρεις 2 ώρες θα με αφήσεις να τριγυρνώ σπίτι σου'' ? και
2. ''μα γιατί είναι μαλακία και αγένεια για σένα να πάω στο ξενοδοχείο που μου έχει κλείσει η εταιρεία ? ''.
Τον αρχίζω στα ''μα-μου'', ''μην ενοχλήσω'' ,αλλά δεν δέχεται κουβέντα. '' Είσαι δικό μας παιδί , φαίνεται ο άνθρωπος !!!!'' . Με κολάκεψε ο ''πούστης'' !
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1- ''δεν την χαλάς σε Κρητικό , αφού βλέπεις ότι, ότι κάνει το κάνει μέσα από την καρδιά του ''.
Ρίχνω έναν τρελό ύπνο . Ο Χ.Φ είναι τύπος που τρέχει όλη μέρα για να τα φέρει βόλτα ! Αν και Χανιώτης , ζει σαν ...Αθηναίος από την πολλή δουλειά !
Το βράδυ έρχεται κατά τις 9 . Πρέπει να την κάνουμε όμως για Ηράκλειο που αύριο με την αυγή έχουμε δουλίτσα μπόλικη ! Ο Φ.Χ με τρελό άγχος αλλά και με χαμόγελο φτιάχνει έναν σάκο και την γε'υγουμε . Πέρνει έναν συγγενή του τηλέφωνο ''μην κλείσεις το βενζινάδικο ! έρχομαι να βάλω βενζίνη στο χωριό γιατί πάω Ηράκλειο ! Και κράτα και το καφενείο ανοιχτό να πιούμε μια ρακή ! '' . Είχε αρχίσει να μου αρέσει η φάση .... Πάμε σε ένα χωριό στο πουθενά . Στον δρόμο ιστορίες για την κόντρα Χανιά-Ηράκλειο , για μαύρο , ρακί και γυναίκες , τι άλλο !!! Βάζουμε βενζίνη και αράζουμε στο άδειο καφενείο που έχει μείνει ανοιχτό για μας . Εμείς και ο τύπος που το έχει . Ο οποίος είναι μεγάλη μορφή !!! Είναι νονός του Χ.Φ και παιδικός φίλος του πατέρα του. ''Στα πόδια του μεγάλωσα'' μου λέει ο δικός μου . Αλλά ρε πούστη μου είναι πολύ βαρύς και ασήκωτος . Κλασσική Κρητική , βιβλική φυσιογνωμία . Σαν σοφός αγριάνθρωπος , 'ενα πράγμα . Του λέει ο Χ.Φ , ''τι έχεις να φάμε ?'' . ''Δεν ξέρω'' του απαντάει ο καφενειοκτήρωρ ! Τι δεν ξέρεις ρε φίλε ! Θέλω να λιώσω στο γέλιο και δεν μπορώ ! ''Πάγαινε δες μόνος σου ! Επαε !'' συνεχίζει ο καφενειοκτήτωρ . Βρίσκει κάτι ντομάτες, κάτι ελιές και λίγο τυρί . Ο δικός μου του ζητάει βοήθεια για να σερβίρει . ''Βάλτα μόνος σου ,μην με ανακατέβεις! '' πέρνει την απάντηση του ! Τσιμπάμε τον μεζέ και πίνουμε τον κώλο μας. Ο καφενειοκτήτωρ είναι στην φάση ''πιες'' . Μα τώρα ήπια!!! Κάθε 5 λεπτά λέει ''να βάλω μια ρακί ?'' και να ''βάλω μια ρακί '' . Γούσταρε παρέα . Αλλά δεν το έδειχνε ρε πούστη μου όπως ένας '' κανονικός άνθρωπος '' . Λες και το να έδειχνε την αγάπη του στον Χ.Φ θα ήτανε αδυναμία . Κάποια στιγμή ο Φ.Χ έψαχνε τρόπο για να την κάνουμε . Δεν θα ήταν και εύκολο ! Και εκεί ο καφενειοκτήτωρ έγραψε ιστορία με την αρσενική ατάκα του !
Χ-Φ - Κύριε Γιώργο πρέπει να φύγουμε .Έχουμε δρόμο μπροστά μας!
ΚΑΦΕΝΕΙΟΚΤΗΤΩΡ - Ε,και τι με νοιάζει εμένα !!!!!!!!!!!!!!!

Εδώ σταματάνε όλα . Ο χρόνος . Τα λεφτά .Οι φωτογραφήσεις ,τα πάντα .
Συμπέρασμα 2 και τέλος. Για τον άνδρα Κρητικό που ζει στο κωλοχώρι και νιώθει πως πρέπει να κρύψει τα αισθήματά του . Γιατί? Δεν ξέρω . Αλλά το ένιωθα σε όλη την συζήτηση με τον καφενειοκτήτωρ και όλο αυτο το μπλα-μπλα μου καταλήγει εδώ . Στην έμφυτη σκληράδα του κύριου Γιώργου και στην αποφυγή του να δείξει τα αισθήματα του έτσι απλά , σε έναν άνθρωπο (τον Χ.Φ φυσικά ,το ξέρω πως βαρέθηκες Στέλιο , τώρα τελειώνω !!!) που το έβλεπες στα μάτια του πως τον λάτρευε ! Είμαι σίγουρος πως ο κυρ-Γιώργος τον Χ.Φ τον έχει σαν παιδί του . Παρ'όλα αυτά , δεν παίζουν εκφράσεις του τύπου ''πόσο καιρό έχω να δω'' και ''χάρηκα που σε είδα '' . Αυτά απλά ΔΕΝ ''ΠΑΙΖΟΥΝ'' !!! Μπορεί να είναι και ''γυναικεία'' ....

Περάσαμε γαμάτα με τον Χ.Φ . 5 ολόκληρες μέρες μαζί με έναν άγνωστο . Έμαθα τα πάντα γι' αυτόν . Από το πως γαμάει (ουπς , σόρι , ξέχασα,το πολίτικαλ κορεκτ των βλογ , απαγορεύει τέτοιες εκφράσεις ! ) , μέχρι το πως χώρισε και για τον αγριάνθρωπο πατέρα του που τον έδερνε .... Ας είναι καλά ότι κι αν κάνει .

υ.γ- Και τώρα μπαίνει πάλι ο βασικός μέτοχος και λέει ...'' έλα ρε, τι μου θύμισες ! Ο τάδε ,που είχε παντρευτεί την τάδε και ο πατέρας του είναι ο τάδε ? τι μου θύμισες !!! '' και μένω κάγκελο !!!! χι,χι,χι !!!!


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ellhnas krissos pou den se bazei oute sto diko sou spiti... poios na'nai?

vasikos metoxos είπε...

Δεν το ξανακάνω ΦΠ...Αν βέβαια μου πεις το χωριό θα σου μεταφέρω τα σουσούμια του...

Την αίσθηση την ξέρω καλά.Για να "δραπετεύσω" από τέτοια στριμώγματα στην Κρήτη έχω σκαρφιστεί δεκάδες κόλπα...

fpboy είπε...

bro - εύκολα βάζεις !!!
v-m - Πλάκα κάνω ! Όντως θέλει κόλπα για τα Κρητικά στριμώγματα !
Να'σαι καλά !

Ανώνυμος είπε...

διαβασα τυχαια την ιστορια σου και πιστευω πως οποιον συναντησεις απο οποιοδηποτε νομο της κρητης το ιδιο θα συμπεριφερθει.ειχα γνωρισει εναν Ηρακλιωτη σε μια πολυ δυσκολη φαση της ζωης μου,ηρθε ξημερωματα με δυο μπουκαλια ρακι και μου περασαν ολα!!!!!φαρμακο σου λεει και δοκιμαζεις!!!