Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

Ιστορίες απο την Κρήτη 1

Αυτό τον καιρό λόγω των εμπόρων+ δολοφόνων(όλοι 2 δουλειές κάνουμε, η δουλειά δεν είναι ντροπή!) των Ζωνιανών , η Κρήτη είναι στο επίκεντρο όλων μας. Έτσι μου ήρθε πολύ έντονα στο μυαλό η πρώτη φορά που κατέβηκα στην Κρήτη !
Ήταν λίγες μέρες αφού είχα απολυθεί απο φανταράκι και ένα ζευγάρι φίλων μου προτείνει να κατέβουμε Κρήτη για ελεύθερο κάμπινγκ και γυμνισμό. Φίλος από την γειτονιά και από το γήπεδο αυτός ,Πολωνέζα ,χρυσή κοπέλα αυτή . Αυτοί θα πηγαίνανε έτσι και αλλιώς γιατί ο φίλος μου θα συναντούσε των χίππυ πατέρα του ,που την έκανε για Ολλανδία για την πάρτι του και συζούσε με μια Ιρλανδέζα εδώ και χρόνια !!!! Κάθε καλοκαίρι ο μπαμπάς του και η Ιρλανδέζα ερχόντουσαν Νότια Κρήτη με φίλους από τα παλιά Μάταλα , 50άρηδες πια και έτσι ! Τρελογούσταρα εγώ , ήθελα περιπέτειες και ζωή δίχως αύριο,''θα κατέβουμε να σας βρούμε'' με τον μπρο , τους υπόσχομαι !
Και έτσι και έγινε . Το μέρος ήταν τρελή ταλαιπωρία για να φτάσεις . Καράβι ως το Ηράκλειο, μετά λεωφορείο μέχρι ένα χωριό που λεγόταν ''10 μοίρες'' αν θυμάμαι καλά και ύστερα ταξί για το Δισκός , μια άγονη βραχώδης παραλία δίπλα στο Λέντας. Λιβικό πέλαγος και έτσι. Στην παραλία 10 σκηνές πάνω-κάτω, γνωστοί όλοι μεταξύ τους. ''Τον χειμώνα τα πράγματα τα αφήνουνε στους Κρητικούς και τους τα φιλάνε'' μου είχανε πει. ''Κάθε καλοκαίρι οι ίδιοι και οι ίδιοι έρχονται !'' . Τις επόμενες μέρες γνώρισα τους πιο παλαβούς ανθρώπους που γνώρισα ποτέ . Οι τοπ από αυτούς ήτανε......

1. Ο ''ναι,υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζούνε σε σπηλιές στην Κρήτη !!''

Ένας τύπος που ζούσε μόνιμα σε μια σπηλιά (χωρίς πλάκα) , σαλεμένος τελείως , άπλυτος για μήνες , Ροβινσώνας της ζωής που κάθε πρωί με το ξημέρωμα πέρναγε και έβριζε 2 τύπους από την Θεσσαλονίκη που αράζανε για κανα 4μηνο στην παραλία με σκηνή και δεν του είχαν κάτσει καλά ! Απο ότι είχα καταλάβει ο τρελάρας νόμιζε οτι η παραλία ήταν δική του και όλοι οι άλλοι φιλοξενούμενοι η καταπατητές . Χάος το μυαλό του ανθρώπου.

2. Ο ''γαμιάς του χωριού'' !

Ένας ξερακιανός Κρητικός που δούλευε σε λαική στο Ηράκλειο και είχε σκηνή στην παραλία για γαμηστρόνα!!! Μάλιστα μου είπανε πως μια φορά περίμενε η μια γκόμενα την άλλη έξω από την σκηνή για να πάει μαζί του (κινηματογραφικές καταστάσεις!) και οτι ''πέρσι είχε φέρει 36 διαφορετικές γκόμενες ''. ''Υπερβολές ,έλεγα εγώ!'' .Μέχρι που τον είδα με ένα καράαπίστευτο πλάσμα....Τι να πω !

3. Ο ιδιοκτήτης του μοναδικού καφενείου-ταβέρνας-τηλεφωνικού κέντρου-μίνι μάρκετ και tourist information της περιοχής !!!
με πάγο ,παγωτά και ντουσιέρα και κανονική τουαλέτα! (μέσα στην χλίδα ήταν ο άτιμος !).
Ήταν η πρώτη (και μοναδική φορά μέχρι τώρα!) που μου μιλούσε Έλληνας και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε !!! Η προφορά του ήταν απίστευτη και ακόμα και απλά πράγματα του τύπου ''Να,εκεί έχει νερό!'' γινόντουσαν ολόκληρο θέμα μέχρι να καταλάβω τι μου έλεγε !

4. Ο κλασσικός Κρητικός 25χρονος .

Μόνιμος κάτοικος του χωριού . Τεμπέλαρος ,χωρίς σπουδές και εργασία , να γυρίζει όλη την μέρα στην παραλία . Λιάρδα συνέχεια, μέσα στην τρελή χαρά. Ερχόταν σου έπιανε την κουβέντα ,χα,χα,χου,χου. Κάθε μέρα !!!Και είχε πάντα μαύρο μαζί του ,εννοείται !

5. Ο ψωμάς των απομακρυσμένων χωριών.

Την τελευταία μέρα γύρισα στο Ηράκλειο με ένα βανάκι που έκανε ντελίβερι ψωμί σε μικρά χωριά που δεν έχουνε ούτε φούρνο. Έτσι γυρίσαμε καμία 15 ορεινά χωριά που σε κάθε 1 από αυτά μας περιμένανε μαυροφορεμένοι (με 40 βαθμούς ρε πούστη μου !) μουστακαλήδες , ολόιδιοι μεταξύ τους ,τύφλα να έχουνε οι Γιαπωνέζοι !Και ο τύπος με το ψωμί να μας έχει ζαλίσει με το πόσες φυτείες χασισιού υπάρχουνε και πως ''οι έξυπνοι Κρητικοί κοροιδευουν τους χαζούς μπάτσους'' .

6. Η για αιώνες αξύριστη (παντού!) γυμνίστρια Ιρλανδέζα !!!
Δεν είχα συν αναστραφεί με γυμνιστές άλλη φορά. Ούτε με τύπισσα του στιλ ''γαμώ και την θηλυκότητα μου !!'' . Η Ιρλανδέζα έπινε όλη μέρα σαν 10 Ιρλανδούς και όλο έλεγε την ίδια ιστορία ότι η μάμα της δεν θα την συγχωρέσει ποτέ που έκανε παιδί εκτός γάμου ....

Για μια βδομάδα στο Δισκός δεν έκανα τίποτα άλλο , από το να παρατηρώ ανθρώπους και συμπεριφορές. Το 20χρονό μυαλό μου είχε κολλήσει πως οι Κρητικοί με το κόλλημα με τις παραδόσεις κ.τ.λ ,ανέχονταν τα γυμνά ρετάλια από όλη την Ευρώπη !!!Τώρα μετά από χρόνια σκέφτομαι το πιο απλό . Τα ξέρανε αυτά τα ρετάλια!!!Τα είχανε γνωρίσει !!! Ο χρόνος κυλάει αργά σε ερημικά μέρη και οι άνθρωποι έχουνε τον χρόνο να μιλήσουνε με τους ''ξένους''. Οι γυμνιστές κάνανε παρέα όλο το καλοκαίρι στους ελάχιστους κατοίκους.Το πρώτο που γνώρισα για την Κρητική ράτσα είναι πως αν σε θεωρήσουν δικό τους άνθρωπο πάει τελείωσε . Γίνονται από στραβωμένοι τύποι , οι πιο ανεκτικοί άνθρωποι στον κόσμο ...

16 σχόλια:

mamma είπε...

Έχω κάνει στην Κρήτη σε άλλο χωρίο, όχι μετά που απολύθηκα, πάλι Λιβυκό πέλαγος στο νομό Ρεθύμνης. Ίδια κατάσταση.
Οι κρητικοί είναι τα καλύτερα παιδιά. Μην κοιτάς τα Ζωνιανά. Παντού υπάρχουν σκάρτοι.

vasikos metoxos είπε...

FP Boy είναι απίστευτο. Αναγνωρίζω τους πάντες στο ποστ σου. Λέντας δέκα χρόνια πριν.Καταπληκτικό!!!

red rose είπε...

Είσαι φοβερός! Ότι κι αν σχολιάζεις το περιγράφεις με χιούμορ που τους δίνει μια άλλη διάσταση, χωρίς να χάνουν το πραγματικό νόημα τους!!

Καλημέρα! Καλή Εβδομάδα!:)))

fpboy είπε...

Μαμα καλημέρα ! Όντωε είναι τα καλύτερα παιδιά οι κρήτικοι ! Είναι και τα χειρότερα όμως ! Πάντως εγώ ''κολλάω'' με κρητικούς και θεσσαλονικιούς πάντα έκανα ''καλή ομάδα !
v-m - Μήπως ήσουνα και εσυ εκεί ? Και εγώ για πριν απο μια δεκαετία λέω!!!!
red rose ! Ευχαριστώ ! Καλη βδομάδα ! Έχει και ''ιστορίες απο την Κρητη 2 '' η φάση !

Ανώνυμος είπε...

Που είναι αυτό το μέρος που περιγράφεις;Πρώτη φορά το ακούω! Γιώργος

Roadartist είπε...

Έπεσα κάτω απο τα γέλια ρε σύ!! Πάντως απο όλα πιο πολύ θα ήθελα να ήμουν σαν τον "κλασσικό Κρητικό 25χρονος"!! Παραλία όλη μέρα.. (βέβαια με κάποια παραλλαγή, όχι ολόιδια..) ΑΝ είχε και βιβλιαράκια θα ήταν άρχοντας!! Αχ λέτε να παω προς τη Κρήτη?? Ωραία..

Ανώνυμος είπε...

εγώ ο άλλος της λαικής θα ήθελα να ήμουνα!

vasikos metoxos είπε...

Και φυσικά ήμουνα. Ταβέρνα ο Σήφης, Θανασάκης παπούτσια στη λαική κλπ. Φοβερή ιστορία. Μερικούς συνεχίζω να τους βλέπω κάθε χρόνο. Ειδικά αυτόν που σου μίλαγε και δεν καταλάβαινες τι έλεγε!!!
Να ξέρεις ότι ο Καζαντζάκης έγραψε το "Συμπόσιο" στο Λέντα το 1924 κάνοντας γυμνισμό...Οι ντόπιοι του πετάγανε πέτρες πίσω από τα βράχια.
Τι μου θύμισες μεγάλε...

island είπε...

Γειά σου φίλε.Όμορφο το οδοιπορικό.Και εύθυμο.Αυτά τα χωριά είναι τα καλύτερα για παρατήρηση και μία μικρογραφία του χωριού που λέγεται πόλη(όποια πόλη).Ο παπάς,ο δάσκαλος και ο κοινοτάρχης.Το τρίπτυχο του ρουσφετιού.Ο τύπος με το καφενείο-παντοπωλείο κ.α. μου φάνηκε σαν μεσολαβητής των παραπάνω.Καλημέρα

virginia Diakaki είπε...

loipon emena mou etyxe typos poy emene se spilia se paralia stin evoia kai otan ftasame nyxta stin paralia mesa apo ena faragki toy tromoy vgike me tin karabina na mas dioxei poy toy tin xalasame. trella!!!
ps soy exo super videaki

Ανώνυμος είπε...

bro mou irthe mia epi8umia na paragkeilw 3 pitses... giati arage?

fpboy είπε...

πω,πω ,έχει πέσει πολύ τρεξιμό με δουλειές και έτσι ...
Βάσικε Μέτοχε έχω μείνει άφωνος !!!! Ο κόσμος τελικά είναι πολύ-πολύ-πολύ μικρός !εγώ μια φορά έχω κατέβει στο Λέντας , το 96 πάντως !!! Απίστευτο !
road artist ! -Φίλε στο λιβυκό το καλοκαίρι με τόση ζέστη και ξεραίλα πως να μην γίνεις ''αραχτός'' τύπος !!!
Που να πρωτοπάς στην κρήτη ! Έχει τόσα μέρη !!!
island- Καλημέρα φίλε ,έστω και καθυστερημένα ! Όντως τα χωριά είναι για παρατήρηση΄, αλλά εκεί ήταν μια παραλία . Αυτό . Μόνο αυτό !Ο τύπος με το καφενείο ήταν για εξώφυλλο λαογραφικού περιοδικού !
x - Πω,πω,άκου έβγαλε καραμπίνα ο τρελός ! βιντεάκι ? στείλτο !!
bro - Έλα ρε Στελάρα ! άσε λυσσάξαμε στην πείνα σε εκείνες τις διακοπές ! Λες να ξανακατέβουμε κανα καλοκαίρι για δίαιτα και διαλογισμό ?Χλωμο σε όβω ...

fpboy είπε...

Άντε να δούμε πότε θα προλάβω να ανεβάσω την δεύτερη μου βδομάδα στην Κρήτα ....work , work ,work !!!

zero είπε...

Δεν εχεις και αδικο.
Σωστο το ποστ.

FuSmOKer είπε...

Εγώ τους Κρητικούς τους πάω με τα χίλια :)

Δεν μας το πες να μας φέρεις και κάνα fu πριν τα "σκίσουν" οι μπάτσοι :)

Καλησπέρα :)

fpboy είπε...

zero - Γεια σου zero!!!thanks !
απίστευτο το βλογ σου.
fusmoker - γεια σου και σε σένα αλάνι