Mια πολύ αγαπημένη φίλη κάνει το master της στην Νέα Υόρκη.
Της ζήτησα να μου γράψει κάτι για τις εκλογές εκεί,
για να το βάλω στο blog.
Τι καλύτερο απο κάποιον που τα ζει απο κοντά!
Να τι μου έστειλε.....
04 Nov 2008 10:50 pm
''mprosta ston upologisti sti sxoli, prospa8ontas na doulepsw kai perimenontas ta apotelesmata apo tis politeies kleidia...
kai ksafnika sto panta isixo kai under control campus tou Columbia akougontai oi prwtes xaroumenes fwnes!!!kai akougontai apo diaforetikes kateu8unseis. Koitazw ap to para8uro (san fulakismeni) kai arxizw na ais8anomai oti kati sumvainei!!!! katevika meta apo liga lepta sti gwnia tou campus kai xarika polu pou evlepa paidakia pou mazeutikan apo to pou8ena kai aprogrammatista, xwris proeklogika kentra kai simaies kai autokollitakia kai mousiki sti dia paswn. Kai itan xaroumenes fatsoules pou den kserane akrivws pws na antidrasoun kai pws na "diadilwsoun". Oloi apo 18 mexri 22 (oi undergraduates- pou to aima eprepe na vrazei). kai eida gia prwti fora na kleinoun to dromo sti NYC.
filakia!!!
pio polla nea aurio!!!!!!!''
''New York: 61% obama ! o kosmos edw to xairetai.eixa polu kairo na akousw kornes autokinitwn.....mou eleipse auto apo ellada molis eida tin omilia Obama sto Chicago. Polu amerikaniki. kai ennoeitai sto telos: "god bless you all and God bless america"einai igetis....milaei gia oramana doume...entupwsiako omws''
Όντως εντυπωσιακό!
Σα να έπεσε μια χούντα.
Μακάρι να πάνε όλα καλά.
υ.γ - Φιλιά ''αδερφούλα'' !
15 σχόλια:
Δυστυχώς δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου τι έγινε..
πάντως η κοπέλα το βιώνει το όλο κλίμα...
Καλό βράδυ!!
ετσι φιλε,αλλα δεν εχω καλο προαισθημα για αυτον,.
hfaistiwnas - Όντως η φίλη μου έζησε μια ωραία εμπειρία με το να είναι εκεί την ημέρα των εκλογών!
laplace - Κοίτα φίλε ανάλογα τι περιμένεις. Αυτή την στιγμή ζητήται πρόεδρος για να δώσει ελπίδα στους ταλαιπωρημένους Αμερικανούς. Ε, αυτό , τουλάχιστον επικοινωνιακά το κάνει ο Ομπάμα.
Και η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική.
Τώρα αν περιμένεις πχ. να φύγουν τα στρατεύματα απο το Ιρακ, ε, αυτό δυστηχώς, δεν πρόκειται να γίνει τα επόμενα 10-15 χρόνια.
Τώρα για την Αμερικάνικη οικονομία είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα , σιγά-σιγά και με ψυχραιμία ελπίζω να στήνουν ένα νέο κοινωνικό κράτος που αυτή την στιγμή είναι ανύπαρκτο στις ΗΠΑ.
Θέλω να ειμαι συγκρατημένος.
Και απο άλλους είχαμε ελπίδες για κατι καλύτερο.
Ομως δεν υπήρξε πρόεδρός τους που να μην κάνει εναν πόλεμο και πάνω απο εναν, κι επιπλέον η Αμερική βλέπει ως ανταγωνιστή την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτο οδηγεί τις κινήσεις της συνέχεια.
Να εχω ελπίδες τωρα η όχι, δεν ξέρω, προτιμώ να μην εχω πολλές.
Καλημερα.
Παράθυρα αλουμινίου Γιουρόπα έχει?
Ε, τότε τί το συζητάμε?
Όσο και να περιμένουν καλύτερες μέρες τα φουκαράκια οι αμερικάνοι και ιδιαίτερα οι έγρωμοι που ψήφισαν σχεδόν όλοι το αδέρφι τους, δεν πρόκειται να διαφέρει καθόλου σε πολιτική!
Το περιτύλιγμα αλλάζει!
Ωπα, ξέχασα να ενημερώσω πως άλλαξα username, ο κεφάλας!
Το άνωθεν το έγραψε ο Lardigos, αλλά το έστειλε ο ίδιος ως sikofagos.
Στο εξής έτσι θα με βλέπεις...
Χαιρετώ, συγνώμη για το σεντόνι....
Οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες έλαβαν χώρα οι αμερικανικές εκλογές ας μη μας διαφεύγουν. Το κύρος της χώρας λόγω εξωτερικής πολιτικής έχει τρωθεί. Ταυτόχρονα βρίσκεται και σε αδιέξοδο λόγω εμπολοκής σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Η οικονομική κατάσταση στη χώρα οξύνεται ολονεν. Σε ομαλότερες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες ο Ομπάμα δε θα έβλεπε προεδρία, θα έμενε ένας απλός γερουσιαστής του Ιλινοϊ. Το γεγονός πως απέναντί του είχε έναν εβδομηνταεξάχρονο βετεράνο, με την Πέιλιν πιθανή αντιπρόεδρο, λειτούργησε ευνοϊκά. Όταν η Πέιλιν πρωτοεμφανίστηκε, ο Ομπάμα υποχώρησε δημοσκοπικά, αλλά όταν αργότερα ξεκαθάρισε το προφίλ του… κραγιοναρισμένου πίτμπουλ, ο γερουσιαστής ενέκαμψε. Σύνδεσέ το και με τη ολονέν εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης ταυτόχρονα, για να ερμηνεύσεις εν μέρει την αποδοχή. Αν -το ξαναλέω- οι συνθήκες ήταν ομαλότερες τα ρατσιστικά στερεότυπα και τα καλο-οργανωμένα λόμπις δε θα αφήνανε την πόρτα ανοιχτή.
2. Οι εκλογές αυτές ήταν οι ακριβότερες στην στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα κατάφερε και συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα από όσα συνεύρευσαν στο ρεπουμπλικανό ταμείο. Ακόμη και όταν διαγκωνιζόταν για το χρίσμα με την Κλιντον οι σπόνσορες ήταν πιο γεναιόδωροι μαζί του από ό,τι με τη Χίλαρι. Λες οι Κλίντον -που έιναι σχεδόν δυναστεία- να μην είχαν πρόσβαση σε χρηματοδότες; Ποιοί χρηματοδοτούσαν τον Ομπαμα; Είναι γνωστά κάποια ονόματα μεγάλων κολοσσών. Το πιο σημαντικό είναι όμως αλλού. Ποιο είναι το αντάλλαγμα για τα χρήματα αυτά; Σε τι δεσμευσεις υπόκειται ο νέος πρόεδρος; Ο Ομπαμα ξεκίνησε σαν αουτσάιντερ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επένδυση ενέχει μεγάλο ρίσκο, αλλά και μεγάλα κέρδη… Αργότερα, αποδείχτηκε άλογο κούρσας και μαγνήτισε και άλλους “επενδυτές”…
3. Ο Ομπάμα, καθόλα χαρισματικός, γνωρίζει πολυ καλα το πολιτικό παιχνίδι. Κινείται με άνεση στο ημίφως των διαδρόμων των λόμπις και των συσχετισμών δυνάμεων. Η ευκινησία του -δεν είναι δική μου εντύπωση- κατάφερε και επισκίασε την πείρα και τη βαθιά γνώση των Κλιντον σχετικά. Δεν στον παρουσιάζω σαν αχυράνθρωπο. Αντιθέτως, είναι πολύ έξυπνος και γνωρίζει να χειρίζεται και να προσετερίζεται καταστάσεις.
4. Επί Κένεντυ -που κάποιοι παραλληλίζουν με Ομπάμα- είχαμε το Βιετνάμ, τον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, κλπ. Επί Κλίντον τη Γιουγκοσλαβία. Επί Μπους και Μπους δυο φορές Ιράκ, Αφγανιστάν, Γεωργία Πρόσθεσε τώρα: Κύπρο, Χούντα Ελληνική, πραξικοπήματα και χούντες στην Λατινική Αμερική (την πίσω αυλή τους, που λένε), Σομαλία, κλπ, κλπ. Τι σε κάνει να νομίζεις πως η εξωτερική πολιτική είναι θέμα ατομικό; Οι Διεθνείς Σχέσεις δεν είναι ατομικό ζήτημα, επηρεάζονται φυσικά επι τα χείρω ή τα βελτίω (ο Μπους βομβάρδισε περισσότερο από τον Κλίντον, ναι, και;), αλλά δεν ορίζονται από την ηθική. Αυτη αφορά τους ανθρώπους μεμονωμένα, όχι κράτικούς σχηματισμούς. Πόσο θα επηρεστεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Περιμένεις να το γυρίσει σε εσωστρέφια; Υπάρχουν συσχετισμοί δυνάμεων, διαμορφωμένη παρτίδα σκάκι, δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς αυτά.
Ερωτηση: Θα αποπληρώσουν οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος οφειλέτης, τα χρέη στον ΟΗΕ; Θα σταματήσει την προστατευτική πολιτική στο εμπόριο της η Μέκκα του ελέυθερου εμπορίου, που γονατίζει τις συναλασσόμενες μαζί της φτωχές αγροτικές χώρες; Ο περίφημος πόλεμος της μπανάνας τι είναι; Mήπως περιμένεις εσωστρεφή πια πολιτική; Αυτισμό; Με φυλακές, στρατόπεδα, αμερικανικές πολυεθνικές, παντου;
5. Περί στερεοτύπων: Η Θάτσερ, η Μπεναζίρ Μπούτο, η Πέιλιν, κ.α. είναι γυναίκες. Κατάφεραν πολεμώντας στερεότυπα να ανέλθουν εκεί που η κάθε μια έφτασε, Και; Κόπιασαν πολύ, το αντιλαμβάνομαι σαν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, αλλά η πολιτική τους δεν δικαιώνει τίποτα από τις ενδεχομένως ελπίδες που συνοδεύουν τα αντι-στερεότυπα, που είναι μια χαρά στερεότυπα με τη σειρά τους. Ο γιος ενός μετανάστη. Στερεότυπο, καλε μου φίλε. Ο Μ. Δουκάκης, γιος μετανάστη.
Η Μ. Ολμπράιτ, η ίδια μετανάστρια. Και;
Μήπως επειδή ο Ομπαμα ανήκει σε μειοψηφίες; Ο Κόλιν Παουελ κι η Κοντολίζα Ράις είναι εξίσου μαύροι, φτάσανε ψηλά, οι πρώτοι μαυροι στις θέσεις τους. Και; Αλίμονο σε αυτούς που εμπορεύονται στερεότυπα!
6. Όποιοσδήποτε μετά τον καταστροφικό Μπους είναι επιθυμητός (εξαιρείται το κραγιοναρισμένο πιτμπουλ των ρεπουμπλικανών…)! Οι ΗΠΑ μόνο προς το καλυτερο μπορεί να πάει, αν εξαιρεθεί τι φρενοκομείο ενός γενικευμένου πολέμου. Όποιος κι ήταν στο τιμόνο θα πιστωνόταν την ανακαμψη. Ε, είναι ο γιος του μετανάστη… :-)
Κρατώ μικρό καλάθι. Είμαι σκεπτικιστής (δεν λέω μη αισιόδοξος για να μη το γρουσουζέψω
Ωστόσο -για το καλό μας- Καλορίζικος!!! :-D :-D
Μετά τον Ρήγκαν η εκλογή Κλίντον σκόρπισε μεγάλες ελπίδες τούτο τον τόπο, για να διαψευστούν τραγικά στο σφαγείο της Γιουγκοσλαβίας, δίπλα από την πόρτα μας.
Δίπλα στις άλλες διαψεύσεις που βιώσαμε με τον Ανδρέα το '81, τον Μπλερ το '97, θα προστεθεί και μία ακόμα φίλε ΦΠ. Υπομονή. Μακάρι να κάνω λάθος.
tzonakos - Η γνώμη μου είναι, και αυτό το σημείο με κάνει αισιόδοξο,
οτί ο συνδυασμός Ομπάμα και κρίσης θα κάνουν την Αμερική να ασχολειθεί επιτέλους με τα τεράστια εσωτερικά της προβλήματα.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα κάνουν εξωτερική πολιτική,
αλλά ίσως γίνει λίγο πιο ανθρώπινη η ζωή για τους ίδιους τους Αμερικάνους.
sikofagos - Γεια χαρά! θυμωμένο σε ακούω. Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω.
Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολλοί Αμερικάνοι απο την λαική τάξη και απο τους ''παρίες'' με τον Ομπάμα θα νιώθουν πιο δική τους την χώρα τους.
Είμαι αισιόδοξος πως στην εσωτερική πολιτική, έστω προσωρινά, θα παρθούν μέτρα για τους αδύνατους και εξαθλιωμένους, που είναι πάρα μα πάρα πολλοί !
Είμαι αισιόδοξος πως δεν θα έχουμε ένα νεό Λος Άντζελες που οι μάυροι κάψανε την μισή πόλη.
Δεν είμαι αισιόδοξος πως θα σταματήσει η ''μανούρα'' μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής.
Δεν είμαι ουτοπιστής να νομίζω πως οι Αμερικάνοι θα γίνουν κολλλητοί με τον Τσάβες, είμαι όμως π.χ αισιόδοξος οτί ο Ομπάμα δύσκολα θα δώσει το οκ για την δολοφονία του η την ''επανάσταση'' εναντίον του.
Και αυτό έχει μια απόσταση.
Δεν ξέρω αν εγώ έχω γίνει πολύ ρεαλιστής ρε γαμώτο, πάντως σίγουρα δεν θα πληρώσει το χρεός της η Αμερική στον ΟΗΕ και σίγουρα δεν θα δούμε ποτέ πρόεδρο στην Αμερική κάποιον που δεν θα θέλουν τα μεγάλα συμφέροντα.
Τα ξαναλέμε.
vasike - Βασικέ μου θα διφωνήσουμε αυτή την φορά! Γιατί και τα πρώτα 5-6 χρόνια επι Πασοκ ήταν καταπληκτικά για την χώρα αλλά και για τον Μπλερ που έκανε μια καταπληκτική δουλειά στο εσωτερικό της Αγγλίας σε διάφορα θέματα!
Δηλαδή κάτσε να το δούμε λίγο αυτό το θέμα, δηλαδή αν δεν βρίσκουμε έυεργετικά τα πρώτα χρόνια του Πασοκ , τότε πια ήταν τα καλά χρόνια ? Δηλαδή δεν είχαμε ποτέ μια καλή περίοδο στην Ελλάδα ?
Η και για την Αγγλία ισχύει αυτό.
Αν δεν ήταν καλός για τους Άγγλους ο Μπλερ ποιός ήταν καλός ?
kikop 80 - χμ, βλέποντας τα σχόλια και στην δική μου ανάρτηση αλλά και σε διάφορα blogs , φτάνω στο συμπέρασμα οτι οι Έλληνες δεν συμφωνούμε με την μεγάλη ελπίδα των Αμερικάνων για την ''αλλαγή'' του Ομπάμα.
Ίσως επειδή εμείς κρίνουμε την Αμερική απο την εξωτερική της πολιτική ενώ οι Αμερικάνοι έχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα που δεν φαίνεται να μας πολυνοιάζει κιόλας.
Και αυτό δεν μου αρέσει.
Λοιπόν επειδή δεν πρέπει να μασάμε, δεν ξεχνάμε κιόλας:
Το πασόκ έμαθε τον κόσμο να σκύβει. Και τώρα που τον πηδάνε δεν κουνιέται φύλο. Στην τετραετία 81-85 που αναφέρεσαι δεν ολοκληρώθηκε καμία ουσιαστική δέσμευση από το συμβόλαιο με το λαό. Όσο για τα "έξω οι βάσεις", "15% για την παιδεία", "κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων", "το Πασόκ στην κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία" και για την απλή αναλογική καλλίτερα να μην αναφερθώ.
Ο Μπλερ αποτέλεσε μία ήπια δεξιά διαχείριση για τη Βρετανία. Για τα δέκα χρόνια που κυβέρνησε, αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι ότι αποτέλεσε το σκυλάκι του Μπους στο Ιράκ και τον σύμμαχο του Κλίντον στα Βαλκάνια, που μας φέρανε τον πόλεμο στην πόρτα μας. Τι παραπάνω θες για να διαψευστεί η προσδοκία. Μα μας βομβαρδίσουν?
Βασικέ καλημέρες.
διαφωνούμε μάλλον αλλά δεν πειράζει.
Η αλήθεια είναι οτι αυτά που αναφέρεις είναι ακριβής και
σίγουρα ήταν θέμα λαικισμού του Αντρέα (ειδικά αυτό με τις βάσεις!).
Υπάρχουν πράγματα που λέγονται για να λέγονται!
Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.
Δεν είναι και όλα μαύρα όμως!
Άσχετο, αν είδες το ''Ε'' εχθές έχει ένα πολύ καλό αφιέρωμα για την κρίση και πως ένας νόμος του Κλίντον βοήθησε στο να αρχίσουν τα ''τοξικά'' κ.τ.λ .
Τσέκαρε το!
Δημοσίευση σχολίου