Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Μαθήματα Βαλκανικής Ιστορίας

Έχω τόσες ερωτήσεις...
1. Γιατί η Σερβία είναι τόσο στριμωγμένη απο την διεθνή κοινότητα απο την εποχή Μιλόσεβιτς και μετά ?
2. Πια είναι η σημερινή δύναμη του πολυδιαφημισμένου στην Ελλάδα UCK ? Και αφού ξέρουμε τόσα για τον uck, γιατί δεν ξέρουμε αντίστοιχες κινήσεις των Σέρβων παραστριωτικών ?
3. Το Κόσσοβο είναι βιώσιμο κράτος? Γιατι με 50% ανεργία, για πια ανεξαρτησία μιλάμε? Υπόδουλοι στην φτώχια θα είναι οι άνθρωποι.
4.Γιατί είναι τόσο σημαντική για την Ευρωπαική Ένωση και το Νάτο η Βοσνία και την βοηθάνε τόσο πολύ ?
5. Πια είναι η στάση της Κροατίας στο θέμα του Κοσσόβου ?
6. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας πως ακολουθεί τόσο light στάση για ένα τέτοιο γεγονός ?
7. Οι Σέρβοι του Κοσσόβου φοβούνται για την ζωή τους η τα έχουνε βρει με τους Αλβανούς ?
8. Γιατί δεν ακούμε ΠΟΤΕ πολιτικά νέα απο την Βουλγαρία ?
9. (Και λίγο χαβαλε)Πότε θα γίνει τρέντυ να πηγαίνουμε διακοπές στην Αλβανία επιτέλους ? Έχω δει κάτι απίστευτες παραλίες...

Σοβαρά τώρα, νιώθω πως για πολλά-πολλά χρόνια, έχουμε παραμελήσει την γειτονιά μας, τα Βαλκάνια.
Νιώθω πως έχουμε χάσει πολλά ''επεισόδια''!
Το Σ-Κ θα ''καταπιώ'' τις ''καθημερινές'' και τις ''ελευθεροτυπίες'' μήπως βρω τις απαντήσεις.
Για να δούμε.
θρησκείες, σύνορα και μαλακίες....

14 σχόλια:

So_Far είπε...

3. Eίναι και η μόνη απάντηση που ξέρω στα σίγουρα: Όχι δεν είναι. Όπως δεν είναι και η Μολδαβία που βρισκόμουν πριν από λίγες εβδομάδες.
4. Μάλλον την υποθέτω την απάντηση: το μουσουλμανικό στοιχείο της Βοσνίας πρέπει να μένει ήρεμο και ήσυχο.
9. Και με πολύ καλά ξενοδοχεία επίσης

Γενική διαπίστωση στους παραπάνω προβληματισμούς :
το πείραμα άρχισε , ας ετοιμαστούμε !

Βάσσια είπε...

Fp, θέτεις πολλά και εύλογα ερωτήματα.

Σου προτείνω, και πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις μετά, το βιβλίο του ARNOLD SHERMAN (Αμερικανός, ζούσε στην Ελλάδα από το 1987 - δεν ξέρω τώρα, ανταποκριτής σε πολλά ευρωπαϊκά και αμερικανικά έντυπα)
"ΚΑΚΟΠΙΣΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ- Ο Βιασμός της Γιουγκοσλαβίας" - Εκδόσεις Ψυχογιός.

Θα σου αναφέρω αποσπάσματα, και κρίνεις εάν σε ενδιαφέρει:

"Ένα τεχνητό κράτος που θα ονομαζόταν "Μακεδονία" επρόκειτο να δημιουργηθεί επίσης κατά μήκος των νότιων συνόρων, όχι μόνο για να κθησυχάσουν τους Βούλγαρους που ζούσαν εκεί, αλλά κυρίως και κάτω από τις απευθείας εντολές της Κομιντέρν στη Μόσχα, για να προετοιμάσουν το έδαφος της τελικής κομμουνιστικής γιουγκοσλαβικής επέκτασης στο Αιγαίο, μία από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίε του Ιωσήφ Στάλιν.
.................
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν την ψυχολογική διαφορά μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας. Εφόσον η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης θεωρήθηκε πως ήταν λύση επιθυμητή, η αμερικανική αντίδραση στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επηρεάστηκε ανάλογα από τη στάση αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθάρρυναν τη διάσπαση, ούτε όμως συμβούλευσαν και το αντίθετο. Αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Δημοκρατίας, ίσως η τελευταία να μην είχε ενθαρρύνει τη σλοβένικη και κροατική ανεξαρτησία, όμως τα προβλήματα που συνεπάγονταν απλώς δεν είχαν ληφθεί υπόψη». Ήταν λοιπόν φυσικό, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιούσαν τα ίδια ηθικά μέτρα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όμως εκεί τα εθνικά προβλήματα ήταν πολύ περισσότερο περίπλοκα.
..............
Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα όπιο έμπιστος απ' όλους τους συμμάχους, η Γερμανία, είχε ήδη σημαδέψει το Βελιγράδι με τη σφραγίδα του τρομοκράτη. Παρουσίαζε αποχαλινωμένους Σέρβους να επιτίθενται εναντίον ειρηνικών Κροατών οι οποίοι το μόνο που επιθυμούσαν ήταν μια ευκαιρία να ζήσουν ελεύθεροι, να απολαύσουν την καθολική πίστη τους και να συγχωνευθούν με τη Δύση! Παρουσίαζε μουσουλμάνους, και μάλιστα ακόμη καλύτερα, πειθήνιους, πράους μουσουλμάνους, να δέχονται επίθεση από τα σομπρέρο που λεηλατούσαν, βίαζαν, επινοούσαν ...."

Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο.
Καλησπέρα..

fpboy είπε...

so far - Για να δούμε, χθες έμαθα οτι η Ευρωπαική Ένωση ετοιμάζει βοήθεια 330 εκ. ευρώ μέχρι το 2010 για το νέο κρατίδιο.
Χμ, και ωραία ξενοδοχεία λες στην Αλβανια,ε?

vassia - Γεια σου Vassia! Ενδιαφέρον ακούγεται το βιβλίο του Sherman. Ευχαριστώ για το απόσπασμα ! Επι Μιλόσεβιτς πάντως, είχανε γίνει φοβερα πράγματα κατά των Κροατών.

Βάσσια είπε...

Fp, επί πολλών έχουν γίνει πολλά.

Γι αυτό ανέφερα αυτά τα αποσπάσματα, διότι οι βλέψεις προς τα Βαλκάνια δεν αφορούν μόνο τους "κακούς, ιμπεριαλιστές αμερικανούς", αλλά και άλλους.

Θα συμφωνήσω πολύ μαζί σου στην άποψη ότι έχουμε παραμελήσει τη γειτονιά μας.

Και πιστεύω ότι εμείς πρώτα, οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να συνυπάρχουμε με ειρήνη, γιατί διαφορετικά, με το "διαίρει και βασίλευε" γινόμαστε εύκολος στόχος.

Φυσικά, δεν είναι όλοι της ίδιας νοοτροπίας, λόγω και των καθεστώτων που προϋπήρχαν και λόγω των εντεταλμένων εθνικιστών που οραματίζονται, πλαστά, μεγάλες χώρες κ.λ.π.
Δεν είναι, θέλω να πιστεύω, το όραμα που έχουν οι λαοί οι ίδιοι.

Υ.Σ. είναι ενδιαφέρον πραγματικά το βιβλίο, όπως και πιθανόν να υπάρχουν και άλλα που δεν γνωρίζω.

Καλησπέρα :-)

Laplace είπε...

απο το 1992 υπηρχε το σχεδιο να δουμε αυτα τα πργμτ στα βαλκανια..τωρα ειναι το τελευταιο μερος της τοτε αποφασης να τα κανουν ολα ανω κατω οι αμερικανοι..

fpboy είπε...

lαplace - φίλε, και χωρίς τους Αμερικάνους, Ρώσους κ.τ.λ , πάντα τα Βαλκάνια ήταν ''μπορντέλο''

Ανώνυμος είπε...

KAI H EΛΛΑΔΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΕΙΝΑΙ!

Axis Mundi είπε...

η όλη βαλκανική κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη. Και οι εντάσεις αυξάνονται και φυσικά θα μας πάρει κι εμάς μπάλα. Όσα κι αν διαβάσεις πιστεύω πως θα σου δημιουργηθούν πολλά περισσότερα ερωτήματα. Γενικώς μπάχαλο :)

Σοφία είπε...

Δεν ξέρω τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά έχω δυο-τρεις σκέψεις για το 1. και το 8.

1. Δεν έχω φίλους Σέρβους, αλλά ξέρω αρκετούς άλλους Βαλκάνιους (κυρίως Βούλγαρους, Κροάτες, Σλοβένους). Σε γενικές γραμμές κανένας τους δεν έχει να πει καλό λόγο για τους Σέρβους. Από τις Σέρβικες αντιδράσεις στο θέμα του Κόσσοβου που έχω διαβάσει σε βρετανικά φόρουμ, τους έχει φοβηθεί το μάτι μου. Έχω μια γειτόνισσα Σέρβα και είναι πολύ περίεργη κοπέλα. Σκληρή. Δεν την συμπαθεί κανείς στη γειτονιά, ούτε οι Άγγλοι ούτε οι άλλοι ξένοι. Τώρα αυτά που σου λέω δεν είναι εμπεριστατωμένη ανάλυση, αλλά εξηγούν ίσως γιατί δεν τους συμπαθούν οι δυτικο-ευρωπαίοι. Κι εγώ αν δεν ήμουν Ελληνίδα, με γνώμονα μόνο το τι έχω δει εδώ στα ξένα, θα είχα σίγουρα σχηματίσει την χειρότερη γνώμη.

8. Θυμάμαι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90 ότι η ελληνική τηλεόραση είχε μόνιμο ανταποκριτή στη Σόφια και η βουλγαρική στην Αθήνα. Ήταν πολύ συνηθισμένο στα δελτία ειδήσεων να συνδέονται με Σόφια και τούμπαλιν. Μετά δεν ξέρω τι άλλαξε.

fpboy είπε...

axis mundi - ναι , τα Βαλκάνια είναι η ''Μέση Ανατολή'' της Ευρώπης !!! αν και δε νομίζω πως θα μας πάρει η μπάλα για να είμαι ειλικρινής. Είμαστε παντοδύναμοι οικονομικά και στρατιωτικά απέναντι στις άλλες χώρες.

σοφία- Πολύ ενδιαφέρον αυτά που λες. Δεν έχω ''βαλκάνιους'' φίλους να μου πούνε την γνώμη τους και δυστηχώς είμαι αιχμάλωτος της ελληνικής πληροφόρησης. Φιλιά.

Neli είπε...

1:Παντως δεν φταιει ι Ευρωπη φταινε αυτοι αυτοι που κυβερνησαν την Σερβια.
2:Εδω πεσαμε στα δυσκολα εαν ειναι αλβανος και πολεμαει για την ελευθερεια του και το δικαοωμα στην ζωη ειναι τρομοκρατης και θελει την μεγαλη αλβανια...αντιθετα οι σερβοι τα αδερφεια μας (αυτοι που πολεμησαν μαζι με τους τουρκους το βυζαντιο,που αποδυναμωσαν το βυζαντιο και αυτοι που δωσανε το ονομα Μακεδονια στα σκοπια..ναι ναι για αυτους μιλαω)εχουν καθε δικαιωμα να βιαζουν γυναικες παιδια ..σκυλια γατια οτι βρουν μπροστα τους..εχουν το δικαοωμα να σκωτονουν να σφαζουν ναι ναι να κανουν εθνοκαθαρση στο κοσοβο στην βοσνια...και να υπαρηφανευονται για αυτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ναι μορε ενταξει ειναι τα αδερφια μας,ορθοδοξοι δεν ειναι...εε...βεβαια το τοι βουλγαροι σκοποιανοι και πολυ αλβανοι ειναι ορθοδοξοι δεν εχει και πολυ σημασια..ολα αυτα συμφωνα με τα ελληνικα ΜΜΠ (Μεσα μαζικης παραπληροφορησης)
3:Υπαρχουν πολλα παλιο καραβα σε τουτον το κοσμο και το Κοσοβο ειναι ενα απο αυτα,εχει ομως πολυ καλους ναυτες που δεν φοβουνται τα κυματα της ελευθερειας (Στην αλβανια εχουν αναπτυξη μεγαλη επειχειρηματικη δραστηριοτητα τωρα θα το κανουν και στο δικο τους εδαφος)
4:Δεν ξερω δεν απαντω.
5:Θα αναγνωριση την ανεξαρτησια!
6:Τι εννοεις με το light?Εθνικιστες κυβερνανε την σερβια που ακριβως ειδες το light Ουτως η αλλως δεν προκειτε να κανουν τοις δολοφονιες που εκαναν στο παρελθον,δεν τους επιτρεπετε!
7:Oι σερβοι του Κοσοβου δεν τα εχουν βρει με τους αλβανους και ουτε προκειτε ...στο αμεσα μελλον τουλαχιστον.
Το εαν φοβουνται δεν το ξερω.
8:Τι τα θες τα πολιτικα νεα απο την βουλγαρια δεν βλεπεις τι γεινετε θα μας φανε οι αλβανοι...3,5 αλβανοι απο τους οποιους 1 εκκ ζει στην ελλαδα (στους οποιους παραβιαζονται συστηματικα τα ανθρωπινα δικαιωματα απο την ελληνικη κυβερνηση και βιαζοναται και εκβιαζονται ψυχηκα απο τα ΜΜΠ της ελλαδας) και αλλο 1 εκκ ζει σε αλλες χωρες οποτε θα μας φανε οι 1,5 αλβανοι που μενουν στην ελλαδα πρεπει να προστατευτουμε!!!!
Οπως βλεπεις αυτα πρεπει να μας ενδιαφερουν,ασε τωρα το ασφαλιστικο τι λαμακεια και αυτα...εδω οι αλβανοι σου λεω θα μας φανε...ααααα ουυυυυυ...και τωρα τι θες ολα τα υπολοιπα ζαχοπουλως τι εκανε καλε τπτ ο αλβανος παντως μας φταιει...ιδιωτικη εκπαιδευση...οι αμερικανοι φταινε ...και οι αλβανοι ενοειτε αφου υπαρχουν!!!
Οπως καταλαβαινεις υπαρχουν πιο σοβαρα προβλημα ,αλλες ειδησεις τι να ασχολουμαστε τωρα με βουλγαρια ασφαλιστικο παιδεια κτλπ...αστα αυτα τους αλβανους να προσεχεις...διοτι ειναι σιγιυρο οτι οταν ηρθαν στην ελλαδα θα πρεπει να ειχανε και καλασνικοφ μαζι τους...καπου θα τα εχουν κρυμενα!!!
9:Η αλβανικη οικονομια ανπτυσετε με ρυθμους 5-6 % καθε χρονο (το που οφειλετε αυτο ειναι αλλο θεμα)
Συντομα θα θα υπαρχει τουριστικη κινηση προς την αλβανια.Ξενοδοχεια υπαρχουν ηδη λολ 400 χιλιομετρα παραλεις σε μια απο της πιο ορεινες περιοχες της ευρωπης.
Υπαρχει η δυνατοτηα μεγαλης αναπτυξης στο τομεα του τουρισμου.Οποιος ειναι εξυπνος θα επενδυση...ενοειτε οτι ολα αυτα θα γεινουν αφου γεινω εγω προθυπουργος της αλβανιας (λιγος χαβαλες δεν βλαπτει )

fpboy είπε...

neli - Γεια χαρά ! Κατ'αρχήν με έπιασες αδιάβαστο που δεν ήξερα την πολιτική κατάσταση στην Σερβία ! Εννοείται βέβαια οτι γνωρίζω για τις εθνοκαθάρσεις παλιότερα, που μάλιστα συμετείχαν και Έλληνες (τρομάρα τους!)φασίστες !!!!

Όσο για τους Αλβανούς, όντως έχουνε φοβίσει τον κόσμο οτι θα μας....''φάνε'' ώπου να 'ναι !
Παλιότερα ήτανε οι Τούρκοι που τους είχαμε αναγάγει σε μπαμπούλες, τώρα είναι αυτοί.

Έχω μιλήσει με Αλβανούς για τις παραλίες τους, αλλά ήταν πριν πολλά χρόνια και μου έλεγαν οτι ''δεν υπάρχει οδικό δίκτυο''.
Σίγουρα η Αλβανία προς τον τουρισμό πρέπει να στραφεί!

vasikos metoxos είπε...

Κουστουρίστα ΦΠ. Η απεικόνιση του μπάχαλου στη γειτονιά μας.

fpboy είπε...

κοστουρίτσα ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης για πολλά-πολλά χρόνια !!!